Na víkend do Dublinu (1. část)

by - 19.1.19

Ahoj!

Taky se Vám stává, že z hlavy nemůžete dostat nějakou melodii? Mně docela často. Při psaní tohohle článku mě na tom všem nejvíc štvalo to, že jsem stěží hledala slova a to právě kvůli písničce, která se mi honí hlavou už pár dní, písničce s názvem Shallow. Pokud jste viděli film Zrodila se hvězda/A Star Is Born, tak určitě víte, o co se jedná. Upřímně, o zpěvačce Lady Gaga jsem si vždy myslela, že se jedná o popovou hvězdu s nijak zvláštním hlasem, které jde hlavně o to na sebe upoutat s pomocí extravagantních kostýmů pozornost. Uznávám, že jsem se mýlila. Zjistila jsem totiž, že Lady Gaga je nejen skvělá herečka, ale taky osoba, z jejíhož hlasu mi naskakuje husí kůže...

Children of Lir
Ale teď už k dnešnímu tématu. Jak už víte z názvu dnešního článku, řeč bude o našem spontánním výletu do Dublinu. Abych řekla pravdu, Dublin nikdy nepatřil mezi města, které bych chtěla navštívit. Teď se určitě ptáte, proč jsem tam teda jezdila? Zkrátka, výlet byl opravdu neplánovaný. V úterý jsme dostali nápad, že by nebylo špatné využít poměrně levných letenek a někam vyrazit. Přestože jsme se chtěli vydat spíše za sluncem, Dublin nakonec díky levným letenkám vyhrál a nám nezbývalo nic jiného než je zabookovat a v sobotu ráno už jsme seděli v letadle.

Jelikož nám letělo letadlo už v půl 7 ráno, rozhodli jsme se, že budeme vstávat ve 4. Kromě toho, že jsem za celou noc pořádně nezabrala a naspala dohromady snad 2 hodiny, jsme se na letiště dostali asi jen hodinu před odletem. Nejenže jsme se nemohli přihlásit k aplikaci Ryanairu, abychom se dostali k letenkám, ale navíc jsme se ani nemohli dostat na letištní parkoviště, které jsme měli zaplacené. A proč? Protože jsme do rezervačního systému na internetu zadali chybně registrační značku. Znáte ten pocit, když vám za asi 45 minut letí letadlo a vy jste ještě neprošli žádnou kontrolou? My jsme ho poznali. Aplikaci se nám naštěstí za 5 minut 12 podařilo rozjet a mohli jsme tak pokračovat přímo k bráně. Poprvé v životě jsem tak do letadla nastupovala na final call/poslední výzvu.

Po ani ne hodinovém letu jsme dorazili do Dublinu. Určitě vás bude zajímat, jak se z dublinského letiště dostat do centra. Na příletové hale najdete stánek, kde si můžete koupit lístky na autobus AirLink Express. Ideální je si koupit zpáteční jízdenky, které můžete využít v rozmezí 3 měsíců. Na jednoho člověka vás to vyjde na €12.

Co se týče orientace po městě, jednoznačně vám můžu doporučit aplikaci Google Trips, díky které jsme objevili jak krásné památky, tak i třeba zajímavé kavárny či bistra. Naše první zastávka byla ale vlastně náhodná a to konkrétně u sochy Molly Malone, kterou v Dublinu najdete hned na několika místech. Molly, která je vlastně takovou ikonou Dublinu, se údajně v minulosti živila prodejem mušlí a přes noc si přivydělávala prostitucí.


Pokud mě sledujete už delší dobu, určitě víte, že jedna z věcí, která mě na cestování baví je taky návštěva zajímavých kaváren, bister či restaurací. Jako první jsme tedy zamířili do kavárny jménem Clement & Pekoe, kde jsme si vychutnali první ranní kávu.






Po cestě na brunch jsme ještě narazili na donuterii The Rolling Donut, no a nebyli by jsme to my, kdybychom alespoň jeden donut neochutnali.


V bistru Hatch & Sons jsem já tentokrát zvolila toast s avokádem a slaninou, Přema naopak vsadil na snídani typu English Breakfast.


S přeplněnými žaludky jsme se tak konečně mohli vydat objevovat památky. Viděli jsme například St. Stephen´s Green park, Katedrálu sv. Patrika či Dublinský hrad.





Co by to bylo za trip do Dublinu bez návštěvy tradiční irské hospody? Navštívili jsme tedy hned tu nejznámější, tzv. Temple Bar, ve které ale bylo už ve 4 odpoledne tolik lidí, že se tam nedalo ani hnout. Proto jsme si bar pouze prohlédli a rozhodli se, že raději zvolíme něco jiného. Večer už jsme jen zamířili do naší oblíbené restaurace Wagamama, kde jsme si pochutnali na mém oblíbeném Ginger Chicken Udon. Pak už nezbývalo nic jiného, než se vydat hledat naše Airbnb ubytování. Po vydatné večeři nás tak čekala asi půlhodinová procházka.


Pokračování příště...

Mohlo by se vám líbit

4 Komentářů

  1. Tak to si neumím představit nastupovat do letadla takhle na poslední chvíli, asi bych chytla hrozné nervy. :D Ale jinak krásné fotky, hned bych si dala koblihy. :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti fotky líbí :) My jsme taky zažívali dobré nervy, ale naštěstí nakonec všechno dobře dopadlo :)

      Vymazat
  2. Carol, moc pěkné fotky máš z Dublinu :) já tam nikdy nebyla, ale moc ráda bych se tam určitě někdy podívala :-) ať už jenom na víkend, nebo déle.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za komentář :) Dublin ti určitě doporučuju. Na ten víkend je to podle mě ideální :)

      Vymazat