Přečteno #5

by - 22.3.20

Ahoj!

Tak tu máme konečně jaro! I když to do poloviny týdne bude připomínat spíše zimu, od čtvrtka by se mělo zase oteplit. Já hlavně doufám, že když nás pořádná zima letos minula, tak že už nás nepřekvapí třeba ještě v dubnu. Jaro je mým oblíbeným ročním obdobím a už teď se nemůžu dočkatrozkvetlé přírody.


Tentokrát mám pro vás připravenou opět knižní recenzi. Nevím čím to je, ale mně se nejlépe čte, když cestuju, ať už je to v letadle, autobuse nebo vlaku. Je to zvláštní, ale ani doma se na text nedovedu soustředit tak, jako když někam jedu. A jak to máte vy? Jaké je vaše oblíbené místo na čtení?

1) Hledá se Romeo - Alexandra Potter

První knížku, kterou jsem od této spisovatelky četla, bylo v době, kdy jsme ještě žili v Londýně. Doteď si pamatuju mé cesty metrem do práce, při kterých jsem si krátila dlouhé chvíle knížkou Láska v Paříži. Tenkrát jsem se od ní nemohla odtrhnout. Kniha Hledá se Romeo už tak vzrušující a napínavá nebyla. Našla jsem v ní pár situací, kdy jsem dopředu věděla, co dalšího se stane. I tak byla poměrně čtivá, zkrátka taková oddechovka. A o čem je zhruba děj? O společném soužití páru žijícího v Londýně, z jejichž vztahu se stává stereotyp. Hlavní hrdinku knihy - Julii, už přestává bavit to, že její přítel neustále zapomíná na domluvené schůzky nebo výročí, proto začne hledat vzrušení jinde. Jak celý příběh skončí vám samozřejmě neprozradím. Kdybych ale měla shrnout názor, řekla bych, že knížka ničím neurazí ani nenadchne.


2) Láska po francouzsku - Fiona Valpy

Ano, i druhá knížka bude spíše pro holky. Tuhle knihu jsem si pořídila zcela náhodně v jedné z brněnských prodejen Levné knihy a vyšla mě zhruba na 60 Kč. Abych byla upřímná, od knížky jsem moc nečekala, ale velmi mile mě překvapila. Děj knížky nás zavádí na francouzský venkov, jímž se autorka knihy inspirovala, jelikož ve Francii několik let žila. A jaký je děj? Angličanka Gina, což je hlavní hrdinka příběhu, má pocit, že se jí po smrti milované tety, rozchodu a vyhazovu z práce hroutí svět. Potom, co zjistí, že po tetě zdědila dům ve Francii, chvíli váhá nad tím, zda dům prodat nebo si ho ponechat. Jelikož ji v Anglii momentálně nic nedrží, rozhodne se, že se na nějakou dobu do Francie přesune. Kromě nových přátel nachází i tajemství, které dům po tetě ukrývá. No, a jestli je něco, co na knihách miluju, tak je to právě tajemno. V knížce byly pasáže, které pro mě byly poměrně nudné a nezajímavé. Na celkovém dojmu to ale rozhodně neubralo, takže vám knížku jednoznačně doporučuju.

3) Hana - Alena Mornštajnová

To nejlepší na konec! Můžu říct, že někdy je fajn nečíst jen zahraniční autory, ale zkusit sáhnout i do naší české knihovny. Nikdy jsem si nemyslela, že mě vůbec může zaujmout český spisovatel či spisovatelka. Od Aleny Mornštajnové jsem zatím přečetla jednu knihu, ale už teď vím, že si budu chtít přečíst další. Děj knížky (napsaný podle skutečných událostí) nás zavádí do období před 2. světovou válku, ale také během a po ní. Knížka je neskutečně čtivá a napínavá. Hlavní hrdinky jsou hned dvě - Mira a její teta Hana. V knize se dozvíme třeba to, jaký byl život Židů, ale dočteme se taky o krutých praktikách koncentračních táborů. Byla by škoda vám prozrazovat děj. Pokud vás alespoň trochu zajímá tématika 2. světové války, knížka pro vás bude určitě ta pravá. Za mě je to jedna z nejlepších knih, co jsem dosud přečetla!

Četli jste některou z knížek? Jestli ano, jaký je váš názor? Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů.



Mohlo by se vám líbit

0 Komentářů