Jak jsem zkusila být na měsíc vegetariánem

by - 18.3.18

Ahoj!

Březen - za kamna vlezem.

Tak tahle pranostika na ten letošní březen opravdu sedí. Zima nás ne a ne opustit. Už se zdálo, že nám tu konečně začnou vyšší teploty. Ono tomu vlastně tak bylo, jenže to nevydrželo ani týden. Tenhle víkend se nám tu totiž zase ochladilo a nechyběl ani sníh. Já jen doufám, že se to co nevidět zlepší a v dubnu bude krásně teplo. Hlavně taky proto, že k nám přijede návštěva. Ptáte se jaká? Tak právě od zítřka (20.3.) přesně za měsíc k nám dorazí naši i se ségrou a už se neskutečně těším na to, až jim to tady všechno ukážu a provedu je spolu s přítelem po Londýně. Ale teď už k dnešnímu článku.

Z názvu už jste určitě dobře pochopili, o čem dnešní článek bude. Minulý měsíc jsem příteli navrhla, že bychom mohli zkusit žít nějakou dobu bez masa. Zkrátka být vegetariáni. Přítel překvapivě souhlasil, takže jsme 12. února začali.

Proč jsem zkusila být vegetariánem?

Možná to někomu přijde jako hloupost a možná si řeknou: "Ježiš, ta je blbá.", ale já to tak prostě mám. Těch zvířat je mi zkrátka líto. Ať už se jedná o týrání, zabíjení nebo držení zvířat ve špatných podmínkách. Jakmile vidím na facebooku fotku, kde nějaké zvíře trpí, trhá mi to srdce a dohání mě to k slzám. Dále se mi nelíbí a nesouhlasím s velkochovy, kde je například x slepic uzavřeno v miniaturních klecích a aby toho nebylo málo, jsou nadopovány nejrůznějšími svinstvy, aby co nejrychleji vyrostly, ceny tak byly co nejnižší a lidi si tak mohli naplnit mrazáky k prasknutí. 

Jak jsem nahrazovala maso?

Jelikož naše tělo bílkoviny potřebuje, byla potřeba najít nějaké alternativy. V dnešní době seženete už i vegetariánskou šunku nebo řízek. Já jsem ale sahala hlavně po cizrně, tofu, vejcích a luštěninách. Mezi další náhražky patří například tempeh, seitan, ořechy nebo taky avokádo. 

Vydržela jsem to?

Určitě Vás bude zajímat, jestli jsem to celý měsíc bez masa vydržela. Přiznám se, že hned první den jsem měla tuňáka z konzervy. Zůstal nám ještě z předchozího týdne a vyhazovat jsem ho opravdu nechtěla. Plýtvání jídlem je totiž druhá věc, které se snažím vyhnout. Co se týče prvních dvou týdnů, každé 2-3 dny jsem měla na maso chuť. Přestože nejsem nijak velký "masař", byly chvíle, kdy jsem měla na maso opravdu velkou chuť. 

Tak trochu osobní zklamání pro mě přišlo přesně v půlce vegetariánského měsíce, kdy jsme s přítelem navštívili město Oxford. Samozřejmě jsme měli hlad, takže jsme se rozhodli, že si najdeme nějakou restauraci a skočíme si na oběd. No a co se nestalo. Zřejmě kvůli mé velké chuti na maso jsem tak nějak zapomněla, že nějakou vegetariánskou stravu vůbec držím a to maso jsem si objednala. Teprve poté, co jsme vyšli z restaurace mi přítel řekl, že jsem to porušila. 

Další 2 týdny už byly relativně bez problémů. Moje tělo si zřejmě začalo navykat na vegetariánskou stravu a chuť na maso taky vymizela. 

Reakce okolí?

Upřímně, reakce okolí mě tak trochu zklamaly. Dočkala jsem se ať už argumentu, že mi zvířat nemůže být líto, protože maso se jedlo už v pravěku (ale za jakých podmínek ta zvířata žila???), ale taky názorů typu, co je to za hloupý nápad, jak můžu být bez masa atd. 

Co jsem si z toho odnesla?

1. Člověk nepotřebuje mít maso každý den. Stačí jednou za 2-3 dny. Avšak bílkoviny je potřeba něčím nahradit.

2. Do budoucna bych chtěla omezit kupování masa v supermarketech a začít maso kupovat od drobných chovatelů či z malochovů.

3. Nedejte na názory ostatních! Je potřeba si vždy stát za svým i když Vám okolí bude tvrdit, že je to hloupost. Zkrátka, když chcete být vegetariány, buďte jimi!

Mohlo by se vám líbit

11 Komentářů

  1. Zaujímavý článok. U nás doma mám s manželom vyváženú stravu a do nej zahrňujeme samozrejme aj mäso ale to kupujeme z domácej mäsiarne. Úplne by som ho asi nikdy nechcela zo svojho života vylúčiť ale viem žiť aj bez neho ;-)

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak bych to chtěla v naší domácnosti zavést i já :) Jinak, díky za komentář :)

      Vymazat
  2. Já spíš přemýšlím o veganství. Abych pravdu řekla, maso už nějakou dobu nejím, zjistila jsem, že mi vůbec nechybí a ani na něm absolutně nemám chuť. Spíš mi nedělá dobře a taky je mi hrozně líto zvířat. Když jsem se rozhodla být definitivně vegetariánkou, nikdo z rodiny mě nepodpořil, ani přítel. Všichni mi to pořád vymlouvají a snaží se mi napovídat všelijaké hlouposti. Každopádně je dobře, že to chceš omezit, protože na výrobu masa se spotřebuje veliké množství zdrojů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu v článku, jdi si za svým a nenech se ovlivňovat druhými. Samozřejmě nezapomeň, že pokud budeš vegan, je potřeba najít nějakou alternativu, abys svému tělu dodávala dostatek bílkovin. Přijde mi, že v ČR většina lidí vegetariánství a veganství odsuzuje. V Londýně jsem se setkala s lidmi, kdy téměř každý druhý byl vegan.

      Vymazat
    2. Neboj, nenechávám se odradit, spíš čím víc mi to někdo rozmlouvá, tím víc si za tím jdu :) Vím, pracuji na tom. To je pravda, tady každý odsuzuje vše.

      Vymazat
  3. Mně zase přítel říkal, že v tofu jsou ženské hormony, tak nevím, co je na tom pravdy :D Vegetariánství je mi poměrně blízké, protože mi většina masa nechutná a když vidím slizké vepřové nebo uzené, tak se mi navaluje. Většina lidí mě odsuzuje, že nejím českou kuchyni, ale mě to knedlo vepřo zelo apod. nikdy nechutnalo. Kdybych se uměla vzdát kuřecího masa, asi bych se bez masa obešla úplně :D

    https://www.lenn.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o těch hormonech jsem tedy ještě neslyšela :-D Já mám maso ráda. Jím ho odmalička, avšak ne všechny druhy a už za tohle mě lidi tak nějak odsuzujou.

      Vymazat
  4. Zajímavý článek :) Já osobně si myslím, že dopřávat si bezmasé jídla je skvělé. Vegetariánská strava dokáže být opravdu pestrá. Podmínky ve kterých často zvířata musejí žít mi přijdou strašné a je mi jich líto. Doufám, že do budoucna se to zlepší.

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek :)
    Já se přiznám, že bych to asi nevydržela. Maso mám totiž hodně ráda. Když však potkám nějakého vegetariána, tak ho docela obdivuju :)

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, jsem ráda, že se ti článek líbí :) Ono se to dá vydržet. Jde jen o to mít pevnou vůli :)

      Vymazat