Za prací do Londýna - rady a tipy

by - 26.3.18

Ahoj!

Jaro je konečně tady! Nevím jak v ČR, ale tady u nás v Anglii teploty pomalu ale jistě stoupají. Už bylo taky načase. Jen toho deště se nějak nemůžeme zbavit :-D Ale stejně bych byla nejradši, kdyby už bylo alespoň 20 stupňů...

Protože jsme v Anglii už rok a 2 měsíce a nějaké ty zkušenosti jsme za tu dobu nasbírali, je čas je předat dál. Proto jsem si řekla, že Vám dnes dám pár rad a tipů na to, jak se připravit, pokud chcete odcestovat do Anglie za prací. Zároveň doufám, že bude tento článek alespoň pro někoho z Vás užitečný.


1. Jak se dostat do Londýna?

Jak všichni dobře víte, do Londýna se dá dostat všemožně. Nejvyužívanějšími prostředky jsou ale zaručeně autobusy a letadla. Za mě ale zaručeně vyhrává letadlo. Na střední jsem absolvovala cestu do Londýna právě autobusem a můžu Vám říct, že celý den cestováním v autobuse strávit určitě nechcete. Každopádně chápu ty, co z nějakého důvodu létat nemůžou.

Pokud poletíte do Londýna, s největší pravděpodobností doletíte na Stansted, Luton, případně na Heathrow. Počítám ale s tím, že budete chtít ušetřit co nejvíce peněz, takže to bude buď ten Stansted nebo Luton. Co se týče ČR, můžete letět z Brna (se společností Ryanair), z Prahy (se společností Ryanair, Wizzair, EasyJet), z Ostravy (se společností Ryanair) a z Pardubic (se společností Ryanair). Letenky můžete sehnat opravdu levně, takže třeba i za nějakých 350 Kč.

Co se týče toho autobusu, tak s tím v podstatě žádné zkušenosti nemám. Co ale vím je, že do Londýna se dostanete třeba s Regio Jetem.

2. Je potřeba umět jazyk?

Upřímně, já sama bych si netroufla odcestovat za prací do země, jejíž jazyk neumím. Proto pokud se chystáte odcestovat do VB, aspoň základy byste měli umět. Připravte se totiž na to, že Vás potenciální zaměstnavatelé budou telefonicky kontaktovat, aby Vás pozvali na interview. A pokud nemáte zrovna po ruce kamaráda, který by Vám s hovorem pomohl, asi se moc nedomluvíte.

3. Jak se dostanu z letiště do Londýna?

Pokud se chcete do Londýna dostat za co nejmenší peníze, určitě mrkněte na stránku easybus.com. Věřte nebo ne, ale dá se sehnat jízdenka i za 2 libry! Čím více cestujících na dané lince přibývá, tím je lístek dražší. Autobusy jsou opravdu pohodlné, takže se nemusíte bát. Do Londýna se dostanete cca za hodinu a půl. Dále pak můžete zvolit i společnost National Express. Tam už jsou ale lístky dražší.

Pokud byste raději cestovali do Londýna vlakem, i to se dá. Zvolit můžete společnost Stansted Express. Jízdenky jsou ale také o něco dražší.

4. Kde budu bydlet?

Pokud si práci nezařizujete přes agenturu, která Vám zároveň sežene i ubytování nebo Vám zaměstnavatel nebude nabízet možnost ubytování, budete muset trochu zapátrat. Ubytování si můžete sehnat sami třeba přes internetové inzeráty. Pokud ale nechcete strávit hodiny za PC hledáním bydlení, doporučím Vám návštěvu stránky www.easytouk.com, konkrétně pana Josefa Holoubka, jehož internetová stránka je vyloženě věnovaná práci v Londýně. Je ochotný zařídit vše od ubytování až po zařízení MHD kartičky. My s přítelem jsme jeho služeb před rokem využili a můžu říct, že jsme byli spokojení.

Co byste o bydlení ještě měli vědět je to, že patří k těm nejvyšším nákladům. Tak například my jsme s přítelem bydleli v sharehousu (sdílený dům s ostatními lidmi), kde jsme za malý pokojík platili 520 liber měsíčně, což vychází asi na 15 000 Kč!


5. Jak budu cestovat po Londýně?

Mezi nejvyužívanější dopravní prostředky patří v Londýně rozhodně metro se svými 11 linkami. Jestli bylo něco čeho jsem se bála, tak to bylo právě metro. Jak se v něm budu orientovat? Neztratím se tam? Určitě je fajn mít stáhnutou aplikaci v mobilu a řídit se podle ní a za pár dní se budete orientovat bez problémů. Dávejte ale pozor na nejrůznější výluky. Hodněkrát se nám stávalo, že jsme museli najít alternativní cestu do práce.

Cestování v Londýně patří mezi druhou nejdražší srandu. V trafice se můžete koupit klasickou kartičku za 5 liber a dobíjet si ji. Utratíte tak ale spoustu peněz. Proto Vás i v tomto odstavci odkážu na pana Holoubka, který Vám je ochoten zajistit kartičku i se slevou na jízdné. Tu budete moct používat i v autobusech.

6. A co práce?

Pokud nechcete riskovat práci na černo, což předpokládám, že nechcete, budete si muset zajít na NIN pohovor na úřad zvaný Jobcentre, což je vlastně něco jako u nás úřad práce. Tam Vás bude čekat pohovor, kde se Vás budou ptát na otázky tipu kdy jste přiletěli do UK apod. Spolu s jedním z pracovníků vyplníte formulář a za pár týdnů Vám poštou přijde dopis, ve kterém už budete mít své vlastní NIN number. Tohle číslo pro Vás bude důležité, protože ho po Vás bude chtít Váš zaměstnavatel.

A samotné shánění práce? Někdo to dělá tak, že si vytiskne životopisy a roznáší je po různých kavárnách a restauracích, někdo posílá maily. Pokud byste měli zájem, můžu Vám poskytnout velkou databázi kontaktů restaurací a hotelů, kterou mám právě od pana Holoubka, dále pak svou vlastní menší databázi londýnských kaváren. Stačí mi napsat na mail: lifewithcarol@email.cz.

7. Jak si zařídím bankovní účet?

Tak tohle bude snad to nejtěžší co Vás bude čekat. Také ale můžete mít štěstí a účet Vám otevřou hned v první bance, kterou navštívíte. Každopádně se ale raději připravte na to, že Vás čeká obcházení nejrůznějších bank. Jakožto cizince si Vás každá banka totiž bude chtít "proklepnout". Určitě u sebe mějte občanku, cestovní pas, NIN dopis a potvrzení o zaměstnání, které Vám zaměstnavatel může napsat. 

Zařizování účtu je zkrátka oříšek. Někdo Vás totiž bez účtu nezaměstná, někdo ano, ale pod příslibem, že si účet co nejdříve zařídíte. Co je ale fajn je právě bezplatné zařízení a vedení účtu.

8. Kam zajít na nákup potravin?

Co se týče ceny potravin, dá se říct, že jsou poměrně stejné jako v ČR. Pokud ale chcete ušetřit, doporučím Vám nakupovat v Lidlu, případně v Tescu. Skvělé jsou také Poundlandy nebo Poundworldy, kde vše seženete za libru!

A pár tipů na závěr:

  • Před tím, než Vás někdo zaměstná, pozve Vás na trial shift = zkušební směna (většinou 2 - 4 hodiny). Na většině trial shifts po Vás budou chtít, abyste na sobě měli určité oblečení, které je dobré si přivézt zrovna z ČR (pokud ho ve svém šatníku máte), abyste pak nemuseli chodit po Londýně a zbytečně neutráceli peníze a neztráceli čas. A co je dobré si přivézt? Černé kalhoty, černou a bílou košili a černé boty.
  • Na interview jezděte s dostatečným předstihem. Může se stát, že v metru zase někdo skočí nebo spadne na koleje (a to myslím vážně, mnohdy kvůli tomu bývá metro opožděné) nebo místo interview nebudete moct najít. 
  • Nebojte se zeptat! Pokud se v Londýně ztratíte, no, zkrátka nebudete vědět kudy kam, každý Angličan Vám milerád poradí.
  • Velkým pomocníkem jsou také facebookové stránky Češi a Slováci v Londýně - inzerce a porada a Češi a Slováci v Londýně - služby, kde lidi nabízejí třeba ubytování či nejrůznější služby. Na těchto stránkách se tedy neváhejte zeptat na cokoliv.
  • Cestujte! Z Londýna se dostanete prostě všude. Ať už chcete objevovat Anglii nebo si zaletět do jiné země. 

Jak se Vám dnešní článek líbil? Líbilo by se Vám třeba i video na tohle téma? Pokud by Vás zajímalo něco dalšího, klidně mi napište do komentářů nebo na mail.



Mohlo by se vám líbit

0 Komentářů