Práce v Anglii - velkoměsto nebo venkov?

by - 1.4.18

Ahoj!

Tak jak jste vkročili do nového měsíce? Já bohužel ne moc pozitivně. Celou neděli jsem totiž proležela s bolestí krku a hlavy. A to jsem měla v plánu nafotit nějaký outfit na blog. Tak snad příští víkend...

Dnes tak trochu navážu na minulý článek. Minule jsem Vám poskytla pár informací k hledání práce v Londýně. Vím ale, že práce ve velkoměstě není pro každého. Proto jsem se rozhodla, že dnes srovnám práci velkoměstskou s tou na venkově (tím myslím práci pro rodinu). Já sama jsem v Londýně strávila téměř 8 měsíců, poté jsem se s přítelem přesunula na venkov. Ptáte se, kde jsem víc spokojená? Za mě je to rozhodně ten venkov!


Jak najít práci?

O tom, jak si najít práci v Londýně jsem Vám říkala už v minulém článku. Stačí si buď rozeslat své životopisy mailem nebo je roznést po jednotlivých podnicích a čekat dokud se Vám někdo neozve, což bývá většinou do 2-3 dnů. 

Pokud se ale rozhodnete pro práci na venkově, budete muset čekat delší dobu. My jsme si s přítelem nejdříve dali inzerát na gumtree.com, za který jsme zaplatili asi 40 liber. Bohužel nám nebyl k ničemu, jelikož se nám na něj ozývali maximálně agentury. Proto je potřeba, abyste více zapátrali sami a právě na gumtree se snažili najít inzeráty rodin, které hledají páry. Na čím víc inzerátů odpovíte, tím rychleji si najdete práci.

Bydlení

V Londýně Vám nezbývá nic jiného, než hledat na inzertních stránkách jako je právě třeba to gumtree a nebo na československých skupinách na facebooku (viz minulý článek). Případně se Vám může dostat možnosti, že Vám bydlení nabídne Váš zaměstnavatel nebo Vám ho zajistí případná agentura, přes kterou si zařizujete veškeré věci. A jak jsem se zmínila minule, počítejte s tím, že bydlení v Londýně není zrovna nejlevnější. 

Na venkově je tomu zcela jinak. Existují 2 typy bydlení a to live-in a live-out. Většina rodin ale nabízí právě bydlení live-in. To znamená, že budete bydlet buď přímo v domě s nimi nebo budete mít svůj vlastní domek. Nám se poštěstila právě ta druhá možnost. Rodina Vám může nabídnout strhávání výdajů bydlení z výplaty a nebo taky nemusíte platit za bydlení včetně energií vůbec nic, tak jako my.

Výdělek

O čem jsem v minulém článku nemluvila je výplata. Pokud budete v Londýně pracovat v gastronomii, většinou Vám nabídnou minimální hodinovou mzdu (nemusí to být pravidlem). Když vezmu sebe, měsíčně jsem si v Londýně vydělávala cca 1200 - 1300 liber. Každá práce v gastronomii je samozřejmě na smlouvu. 

Tady na venkově je to různé. Rodina Vám buď může poskytnout bydlení zdarma s tím, že Vám platit nic nebude a vy jim třeba párkrát do týdně něco poklidíte. Pak je tu možnost, že Vám budou platit za práci a z Vaší mzdy Vám budou strhávat výdaje za bydlení. Třetí možnost je ta, že budete mít zdarma bydlení a budete dostávat mzdu. S těmi výdělky to však není taková sláva. Tak třeba my si tady vyděláme dohromady 300 liber týdně, tzn. cca 1200 liber měsíčně, což je vlastně polovina toho, co jsme si vydělávali v Londýně. Proto je potřeba k tomu najít ještě další přivýdělky. Pokud vím, tak většina rodin Vás na smlouvu nezaměstná, proto je fajn si zařídit živnostenský list.


Stravování

V hodně hotelích, restauracích nebo kavárnách máte tu výhodu, že máte zdarma stravování a můžete tak ušetřit opravdu hodně peněz. V hospodě, kde jsem pracovala jsme ale tuhle výhodu neměli. V kavárně už ano. I když tady to bylo omezené a mohla jsem si vybírat pouze z pár druhů baget nebo polévek. Třeba v hotelích máte to jídlo rozmanitější, takže nejíte pořád to samé dokola.

A jak je to na venkově? Tak tady se pro Vás jídlo stane tím nejvyšším výdajem, jelikož si přes den chystáte snídaně, obědy, svačiny i večeře. S přítelem za jídlo utratíme asi 50 liber týdně, což dělá měsíčně 200 - 250 liber.  

Doprava

Londýnská doprava patří spolu s ubytováním mezi nejvyšší výdaje. Pokud můžete, určitě volte cestu metrem. Autobusy bývají někdy opožděné (i když metro taky) a cestování nimi je vcelku zdlouhavé. 

Musím říct, že jsem to do práce neměla nikdy tak blízko jako teď :-D Je to sranda, ale stačí mi jen přejít dvůr, což trvá asi 10 sekund. Co bývá výhodou při práci pro rodiny je to, že máte k dispozici auto, které můžete používat pro svou vlastní potřebu. Pokud ale cestujeme třeba do Londýna, volíme vlak. Mimochodem, vlaky jsou tu poměrně drahé. 

Náplň práce a pracovní doba

Jestli pracujete v Londýně v oboru gastronomie, náplň práce máte zkrátka napsanou ve smlouvě. Takže tady se asi není o čem bavit. Počítejte ale s tím, že budete pravděpodobně pracovat i o víkendech. Já jsem třeba v hospodě mívala neděli volnou, protože bylo zavřeno. Co se týče pracovní doby, tak tam je to různé. V hotelích a kavárnách můžete začínat už v 6 ráno, v hospodách a barech se většinou začíná až dopoledne či odpoledne. Dělá se většinou 8, 9 ale občas taky 12 hodin denně.

Na venkově je to závislé na rodině. Všude to máte jinak. Někdo může a nemusí pracovat o víkendech, někdo může pracovat 5 hodin denně, někdo i 8. My třeba pracujeme pouze od pondělí do pátku, 6 hodin denně. Co se týče náplně práce, tak tam je to taky hodně individuální. To je však většinou popsáno v inzerátech, takže můžete vědět, co se od Vás bude očekávat. Já jsem třeba věděla, že se nechci starat o děti, proto jsem na takové inzeráty ani neodpovídala. Holka většinou pracuje jako housekeeper (uklízení domu, případně po Vás můžou požadovat i vaření) a kluk jako handyman (prostě udělá to, co je potřeba, většinou se jedná o drobné opravy, sečení trávy, hrabání listí, venčení psů, většinou dělá i řidiče).


Volný čas

Pokud se do Londýna vydáte v páru, bude pro Vás asi těžké skloubit Vaše volno, abyste se spolu někam podívali. Někdo může pracovat 6 dnů v týdnů, někdo jen 5, někdo má volné víkendy a někdo má volné 2 všední dny. Ten volný čas máte, ale není ho zase tolik. 

Co se týče volného času tady na venkově, tak si nemůžu stěžovat. Od pondělí do pátku si odpracuju 30 hodin a je to. I když teď mi začnou nějaké brigády, tak toho volného času zase tolik nebude. No, tady to zkrátka záleží na Vás, na tom, jak si to uděláte a samozřejmě na tom, jakou Vám rodina určí pracovní dobu.

Mohlo by se vám líbit

0 Komentářů