Na jeden den v Amsterdamu

by - 13.5.18

Ahoj!

Ještě měsíc a týden, ještě měsíc a týden... Přesně za takhle dlouho poletím po téměř půl roce domů do ČR. Vím, že jsem se o tom zmiňovala už minule, ale asi chápete, že 5 měsíců je pro každého opravdu dlouhá doba. A jak to máte vy? Jakou nejdelší dobu jste byli mimo domov?

Jak jste se mohli dočíst v posledním článku, minulý týden jsme s přítelem navštívili Holandsko, konkrétně Amsterdam a Utrecht. Na ten Utrecht si budete muset ještě týden počkat. Dnes se totiž budu věnovat pouze Amsterdamu.

Hned na začátek bych ráda řekla, že se (dle mého názoru) Amsterdam stal právě díky evropským blogerům, youtuberům a influencerům ještě o něco více populárním a zároveň tak více navštěvovaným městem. Můžu potvrdit, že Amsterdam je opravdu nádherný. Co mě ale uchvátilo možná ještě víc, byl právě zmiňovaný Utrecht.


Pár informací na začátek...

Do Holandska jsme se vydali minulou středu odpoledne. Tentokrát jsme zvolili aerolinky easyJet, se kterými jsme se z londýnského Stanstedu dostali ani ne za 45 minut na mezinárodní amsterdamské letiště Schiphol. Pokud byste se do Amsterdamu také rádi podívali, z Letiště Václava Havla se tam jednoduše dostanete ať už s easyJetem, s Czech Airlines nebo s KLM


Co se týče ubytování, vždy hledáme na Airbnb. Jelikož jsme ale výlet začali plánovat asi měsíc před odletem, nabídka ubytování přímo v Amsterdamu byla poměrně nízká a ceny opravdu hodně vysoké. 10 000 Kč se nám za 3 noci opravdu dávat nechtělo a tak jsme zvolili ubytování právě ve vedlejším Utrechtu, kdy nás jedna noc na osobu vyšla na cca 500 Kč. 

Jestli nás něco dostalo, tak to byla přesnost vlaků, které byly vevnitř moderní a hlavně čisté. Ze samotného letiště, kde je vlakové nádraží doslova přímo pod letištěm, se do Amsterdamu dostanete asi za půl hodinky. Za stejnou dobu jsme se i my dostali do Utrechtu. Většina vlaků je dvoupatrových, takže se nemusíte bát, že na Vás nevyjde místo. 

Jediné negativum, se kterým jsme se setkali bylo to, že v některých obchodech nebo při koupi jízdenek nám neakceptovali české ani anglické platební karty. Proto je vždy lepší mít u sebe určitou částku v hotovosti.



A jak vypadal náš den v Amsterdamu?

Z vlakové stanice Utrecht Centraal jsme se ve čtvrtek ráno vydali směr Amsterdam Centraal. Už samotná budova amsterdamského vlakového nádraží je opravdu velkolepá a krásná. Co nás udivilo, bylo to, že celé dopoledne byl Amsterdam tak trochu městem duchů, tedy minimum turistů a vůbec lidí celkově. Další věcí, která pro nás byla netradiční bylo minimum aut, ale naopak velké spousty cyklistů, díky čemuž nám Amsterdam přišel daleko bližší než třeba takový Londýn. Naše první kroky tedy vedly od nádraží směrem k Náměstí Dam, které je hlavním amsterdamským náměstím. Dále pak následovalo Náměstí Rembrandtplein se sochou samotného Rembradta. Poté jsme se ještě chvíli proplétali kouzelnými uličkami Amsterdamu vedoucími podél kanálů. Nakonec ale vyhrál hlad a tak nám nezbývalo nic jiného, než najít nějakou tu kavárnu. Tady jsem se inspirovala na blogu Stylish Coffee a tak jsme zamířili na brunch do úžasné kavárny Coffee & Coconuts






Po vynikajícím brunchi jsme opět zamířili ke kanálům. Odpoledne jsme taky skočili do tradiční amsterdamské hospody na pivo a pak pokračovali v objevování Amsterdamu. Nesměl chybět ani Dům Anny Frankové, do kterého jsme se ale bohužel nedostali. Lístky je totiž ideální kupovat online a to minimálně měsíc dopředu nebo si je můžete koupit v určitou dobu na místě. Musíte ale počítat s tím, že si vystojíte docela dlouhou frontu. 






Pomalu se blížil večer a my začínali mít zase hlad. Tentokrát jsme se vrátili zpět na Náměstí Rembrandtplein a navštívili trochu luxusnější restauraci Van Rijn, Kitchen & Bar. Den se pomalu chýlil ke konci a nám tak nezbývalo nic jiného, než se s Amsterdamem rozloučit a vrátit se zpět do Utrechtu. Polovina našeho výletu tak byla za námi a my se mohli těšit na objevování města číslo 2, kterým byl právě Utrecht.

A co vy? Byli jste někdy v Amsterdamu?

Mohlo by se vám líbit

4 Komentářů

  1. Amsterdam vyzerá nádherne, idem tam cez leto a veľmi sa teším :)
    Najdlhšie osm bola preč z domova 4 mesiace a veru tešila som sa domov ako nikdy predtým :)
    THE NOELA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amsterdam je opravdu krásný, hlavně ta jeho atmosféra...

      Vymazat
  2. Amsterdam jsem navštívila dvakrát, je tam krásně. Úplně se mi při tvých fotkách vrací vzpomínky a souhlasím s tím, že ty vlaky jsou tam skvěle komfortní. Akorát ta noční atmosféra plná prostitutek a trávy se mi moc nelíbila, raději ten denní Amsterdam. :D Nejdéle jsem byla z domova asi 14 dní, ale přišlo mi to hrozně dlouhé.

    Rosa Nera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když mluvíš o těch prostitutkách... ty jsou tam i přes všední den. A ta tráva tam byla cítit opravdu na každém kroku.

      Vymazat