První měsíc v Londýně - 1. část

by - 5.3.17

Ahoj!

Březen nám před pár dny začal, což znamená, že jaro máme za chvíli tady. Jestli jste četli můj článek Jak jsem se rozhodla pracovat v Londýně nebo viděli mé poslední video na YouTube, tak víte, že jsem se před měsícem přesunula do Londýna a asi jste zvědaví na to, jak probíhalo právě takové hledání práce. A právě tomuto tématu se budu dnes věnovat. Když už jsem za celou dobu nic nenatočila, tak Vám ten uplynulý měsíc aspoň popíšu v dnešním článku. Tak pojďme na to!

6. února 2017 - Odlétáme do neznáma
Tak právě v tento den to celé začalo. Co Vám budu povídat. Celý den mi bylo pěkně mizerně a to hlavně z toho důvodu, že odlétám kamsi do neznámého prostředí, nevím, co mě vlastně čeká a kdo ví, jak dlouho neuvidím svou rodinu. Už od neděle jsem neměla na nic chuť, byla jsem nervózní a neměla na nic náladu. Nezbývalo ale nic jiného, než tohle všechno překonat a nasednout na letadlo. Odpoledne kolem 5. hodiny jsme se dostali na dům, vybalili jsme si, uvařili si gulášovou polévku ze sáčku (za kterou jsme mimochodem vděční mamce - po celém tom dni jsme totiž nebyli schopní si zajít ani do obchodu - teda hlavně já) a šli spát.


7. února 2017 - NIN pohovor
Na druhý den jsme si konečně zašli do obchodu a udělali menší nákup (mimochodem, chodíme tady do Lidlu, ve kterém se dá nakoupit za poměrně dobré ceny). Už dopoledne nás čekali první pohovory. Pokud si dobře vzpomínám, tak já jsem měla mít pohovor v nějaké londýnské restauraci, kam jsem ale nakonec nešla, protože jsme se zdrželi v hotelu, kde měl mít pohovor Přema, kde mimochodem nabídli práci i mě. Překvapivě nás přijali oba dva. Vzhledem k nevyhovujícím podmínkám jsme ale nakonec tuto práci nevzali. Odpoledne naše kroky následovaly na londýnské job center, což je něco jako u nás úřad práce, kde nás čekal NIN pohovor (National Insurance Number - číslo, které potřebujete, pokud chcete pracovat v Anglii), který jsme úspěšně absolvovali.

8. února 2017 - Kavárna u Baker Street
Na středu jsem měla naplánovaný jeden pohovor, a to konkrétně v malé kavárničce kousek od Baker Street. Pohovor se mnou vedla snad nějaká Portugalka nebo Španělka, která jak jsem pochopila, byla zřejmě majitelkou kavárny. Už po tom co jsem se dozvěděla, že by mi byla schopná nabídnout jen 5 liber na hodinu jsem věděla, že tuhle práci nevezmu. Co mě ale zarazilo víc bylo to, když mi řekla, že nechápe, jak si můžu hledat práci v centrálním Londýně, a že mám podle ní raději zkusit pracovat třeba jako au-pair, čímž se mi vyloženě vysmála do očí. S poděkováním a úsměvem jsem z kavárny odešla a vrátila se zpět na dům.

9. února 2017 - Kráva ve formaldehydu
Ve čtvrtek dopoledne mě čekal další pohovor v hodně zajímavé restauraci. Asi se ptáte, čím byla ta restaurace zajímavá. I když podle nadpisu jste si to mohli odvodit... Myslím, že ne v každé restauraci či baru najdete ponořenou mrtvou krávu a kohouta v obrovské nádobě s formaldehydem :D  Interview, které bylo nakonec neúspěšné, se mnou vedli dokonce 3 lidé.


10. února 2017 - Pohovory v luxusních hotelech
V tento den mě čekaly pohovory dva. V obou případech se jednalo o luxusní pětihvězdičkové hotely. Ten první pro mě dopadl nakonec úspěšně, takže jsem od 13. února mohla nastoupit jako pokojská. Z hotelu, ze kterého jsem odcházela spokojená s tím, že jsem si našla práci, mé kroky ale ještě směřovaly na pohovor č. 2. I když tohle interview nedopadlo úplně podle mých představ, smutná jsem nebyla. 

11. února 2017 - Trial shift v Hyde Parku
Pokud se v Londýně budete ucházet o práci, počítejte s tím, že si Vás bude většina zaměstnavatelů zvát na tzv. trial shifts. To znamená, že si samotnou práci půjdete na pár hodin vyzkoušet. A právě jedna taková trial shift mě čekala v restauraci v samotném Hyde Parku. Přestože jsem měla práci v hotelu jistou, řekla jsem si, proč to nejít vyzkoušet, když už to mám domluvené. Tentokrát se jednalo o práci za barem, kde mezi hlavní úkoly patřila obsluha zákazníků, práce s pokladnou, příprava nápojů a podobně. Po asi dvou hodinách, které jsem v restauraci strávila, jsem usoudila, že práce v hotelu bude zřejmě lepší. Ještě tohle sobotní odpoledne jsme také využili volného času a vyrazili do londýnského Science museum, které je jako jedno z mnoha dalších muzeí zdarma.

12. února 2017 - Canary Wharf
V neděli jsme se i přes poměrně chladné a větrné počasí rozhodli, že se někam zajedeme podívat. Zamířili jsme do obrovské finanční čtvrti zvané Canary Wharf, kde jsme se mohli kochat hlavně obrovskými budovami, dále jsme se prošli třeba po London Bridge, ale také jsme zavítali do Primarku na Oxford Street.






13. - 15. února 2017 - Práce v hotelu
Jak jsem již psala v jenom z předchozích odstavců, právě pondělí 13. února pro mě znamenalo nástup do nové práce. Jelikož jsem začínala ranní směnou, do hotelu jsem se měla dostavit na půl 9 (směna začínala v 9). Hned po příchodu jsem vyfasovala ošuntělé šaty a zástěru a přesně v 9 následovalo něco jako ranní porada všech pokojských, jejich managerů a dalších pracovníků hotelu. Nebudu Vám tady popisovat veškerou náplň mé práce, ale řeknu Vám tohle. Upřímně jsem přecenila své síly :D Jak jsem zjistila, práce pokojské je hodně náročné povolání, a právě z tohoto důvodu jsem usoudila, že bude lepší vzít tu práci za barem (mimochodem, tenkrát v restauraci v Hyde Parku mi řekli, že by mě rádi přijali, mám jen dát vědět, jestli to beru nebo ne). V hotelu jsem tehdy dala k 15. únoru výpověď s tím, že od 16. února budu moct nastoupit v restauraci. K mé smůle a také blbosti jsem však ještě v den, kdy jsem končila v hotelu zjistila, že mě v baru nezaměstnají, jelikož nemám NIN a anglický bankovní účet. A bylo to. Hledání práce mohlo začít odznova.

Pokud Vás zajímá, jak tohle velké dobrodružství nakonec dopadlo, počkejte si na další článek. 

Pokud jste třeba také hledali práci někde v zahraničí, určitě mi napište do komentářů a podělte se o své zážitky :)

Mohlo by se vám líbit

12 Komentářů

  1. Obdivuju, ze ses vydala do Londyna takhle bez jiste prace nebo skoly, ktera by te do zacatku "zabezpecila". Budu drzet palce, at se ti podari najit neco vhodneho a z ceho se ti bude dobre zit /co si budeme povidat, Londyn je pekne drahy a hodne lidi kvuli tomu meni lokalitu/. Jinak si myslim, ze treba do zacatku i nejake kavove retezce muzou byt ochotni nekoho vzit, kamaradka mi kdysi rikala, ze pry v Anglii maji ve STBX radi Cechy, protoze jsou pracoviti a v pohode :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :) Práci jsem si už našla, ale o tom se zmíním až v dalším článku. Londýn je drahý, v tom máš pravdu. S přítelem jsme si ale pro jistotu našetřili nějaké peníze, aby jsme měli aspoň nějakou finanční jistotu.

      Vymazat
  2. Opravdu tě obdivuju, žes to takhle zvládla všechno oběhat a předpokládám, že nakonec všechno dobře dopadlo :) I tak se ale těším na pokračování a držím palce, ať se vám v Londýně daří :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, koukam, ze si toho hodne vyzkousela. Jsem zvedava, jak to dopadlo.
    Ja si vloni hledala praci v Parizi, ale v jinem oboru. Prijela jsem do Parize, abych mohla chodit na pohovory a vetsinu jsem nakonec absolvovala po Skypu z Parizskeho bytu. :D

    CITC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Paříží to musí být taky super :) Po Skypu jsem nikdy žádný pohovor neabsolvovala :)

      Vymazat
  4. Tak já tady v UK začínala jako au-pair a ulehčilo mi to život v tom, že jsem si v klidu zařídila NIN, účet, bydlení a pak jsem jen poslala životopis do LUSH, když nabírali a mam práci :D Ale je fakt, že k tomu tady studuju vysokou, takže snadný to fakt nemam. Držim palce v Londýně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobře napsané. Budete cestovat hodně!

    OdpovědětVymazat
  6. Velice zajímavý článek, hned si jdu přečíst pokračování. Hledání práce asi není zrovna jednoduché.. :) :/

    OdpovědětVymazat