Rozhovor s blogerkou Hankou z blogu Na nomádské stezce

by - 12.2.19

Ahoj!

Je to neuvěřitelné, ale půlka února je vlastně pryč. Věřím, že ta druhá polovina uteče stejně rychle, my se nenadáme a budeme tady mít březen. Pro nás vlastně zlomový měsíc, jelikož Velkou Británii čeká zřejmě Brexit, od kterého se bude odvíjet to, jestli tady zůstaneme nebo se do ČR vrátíme dřív, než jsme měli v plánu. Samozřejmě to nezáleží jen na Brexitu. Je tu spousta jiných věcí a záležitostí určující směr, kterým se bude naše budoucnost nadále ubírat ...

Jak už jste z názvu dnešního článku zjistili, tentokrát se bude jednat o rozhovor. Tento týden bych vám tedy ráda představila další zajímavou blogerku. Naskytla se mi totiž možnost vyzpovídat digitální nomádku Hanku, kterou můžete znát z blogu Na nomádské stezce. A kdo že to ten digitální nomád vlastně je? 


1) Z názvu tvého blogu (Na nomádské stezce) mi hned problesklo hlavou, že se budeš věnovat zřejmě digitálnímu nomádství. Pro ty, kdo tento pojem neznají, bys ho mohla ve zkratce popsat. 

Zjednodušeně lze říci, že digitálním nomádem je kdokoliv, kdo je svou prací a životem nezávislý na jednom místě na planetě. Digitální nomádství je především životní styl a fenomén 21. století. Pracujete na dálku, cestujete a nechcete být v klasickém systému. Nomádi se taky častěji zamýšlejí o budoucnosti naší planety, zajímají se o trvalou udržitelnost v přírodě, mají sklony k minimalismu a naopak je nezajímají materiální věci, tj. nelpí na autech, vlastních domech…

2) Jak jsi se k digitálnímu nomádství dostala a co bys doporučila lidem, kteří by s ním chtěli taky začít?

Tato otázka je značně obšírná a ptalo se mě na ni řadu lidí, dokonce i v televizi, kde jsem měla tu čest o tom promluvit. K nomádství jsem přišla jako slepý k houslím, kdy jsem dala výpověď na Maltě a hledala, jak bych mohla více cestovat. A tak se z nezaměstnané matematičky stala cestovatelka s propiskou v ruce.

Co bych doporučila lidem, než začnou? Dobře si rozmyslet, zda mají dostatečně pevnou vůli a silnou vnitřní motivaci k tomu, aby pracovali sami na sebe, uměli si sehnat zakázky a překonat překážky, které je čekají jak v podnikání, tak na cestách. Je dobré mít úspory, nasmlouvané dlouhodobé spolupráce, než poprvé vyjedete do zahraničí. Vůbec není na škodu si “nomádění” (alias práci na dálku) vyzkoušet doma v Čechách, pouze změnit své pracovní prostředí a přesunout se třeba do Beskyd. Na svém blogu jsem sepsala podrobný článek o tom, jak se stát digitálním nomádem krok za krokem. Vycházím jen ze svých zkušeností.

3) Kromě digitálnímu nomádství pracuješ taky jako copywriterka. Co přesně takový copywriter dělá a kde bere inspiraci?

Na začátek bych ráda upřesnila, že digitální nomád není žádné povolání. Je to spíše životní styl, něco jako veganství, vegetariánství, apod. Digitální nomád je označení typicky pro podnikatele na volné noze a ti mohou mít různorodou práci. Já se zaměřují mimo jiné na copywriting. Zajímá mě i online marketing a rozjíždím dětský projekt Muchlinka: Dětská hračka s příběhem.

Copywriter je zjednoduše řečeno člověk, který píše texty za peníze. O jaké texty se jedná, to už je různorodé. Můžete psát blogové články, nebo komerční články do online magazínů, případně připravovat popisky na Facebook reklamy či texty do e-shopů. Jsme v pozadí textů na internetu, které mají nějaký cíl, zpravidla ten prodejní. Proto musíme dobře znát cílovou skupinu čtenářů a psychologii prodeje. Co je to přesně copywriting a kde brát inspiraci jsem samozřejmě sepsala na svém blogu.


4) Které země jsi doposud procestovala a kde se ti nejvíce líbilo?

Jaj, těch bylo. Co jsem skončila jako typický zaměstnavatel, tak jsem se vrhla na cestování. Díky tomu jsem za rok a půl projela okolo 20 zemí na 5 kontinentech. Bylo by na dlouho je všechny vyjmenovávat, tak zmíním pouze ty, které mě něčím zaujaly.

Kam bych se ráda někdy vrátila, jsou Azory a Nový Zéland. Azory pro jejich klid od turistů a nezkaženost pláží turistickými letovisky. Nový Zéland snad nemusím odůvodňovat. Ta příroda je dech beroucí.

5) Na kterých sociálních sítích jsi aktivní? 

Bohužel nelze mít funkční blog s rozumnou návštěvností bez podpory sociálních sítí, proto postupně zkoumám každou z těch nejznámějších. Nejvíce o mně a nomádech můžete slyšet na Facebooku. V roce 2017 jsem začala natáčet vlastní videa na YouTube, což mě nadchlo. Ale je to značně pracné, pokud chcete přidat interaktivní prvky, nějaké intro a outro.

V neposlední řadě jsem i na Instagramu, kterému ale nevěnuji tolik pozornosti. Ještě z dob práce jako zaměstnanec v IT firmách mám založený LinkedIn. Pro svou aktuální práci ho ale nevyužívám.

6) Na tvém blogu jsem se dočetla, že tvoříš taky e-booky. Můžeš nám prozradit, o čem se v nich můžeme dočíst?

Mám hned několik eBooků. Některé jsou zdarma, kde spíše lidi motivuji k tomu, aby si změnili život na to, co by si přáli. Měli více svobody a tu využili pro jejich sny - a je jedno, zda to bude cestování nebo více času s rodinou. V těch placených se pak věnuji 3 základním okruhům podle mé cílovky. Popisuji podrobně, jak se stát digitálním nomádem nebo jak se stát copywriterem na volné noze a v posledním eBooku nabízím asi 90 triků, jak si zefektivnit a zlevnit cestování.


7) Věřím, že spoustu lidí zajímají finance a jestli se jako digitální nomád či copywriter uživíš?

Kdybych se neuživila, tak tuto práci nedělám. :) O tom, zda se uživím s přehledem, asi nejlépe svědčí řada spokojených referencí na webu, na 100 prodaných eBooků a hlavně 20 projetých zemí, včetně drahé Izraele a Nového Zélandu.

Ale abych nemluvila jen za sebe, tak jsem se kdysi vyptala dalších podnikatelů, kteří cestují, jak jsou na tom oni s náklady a příjmy. Vznikl z toho článek Jak drahé je pracovat na cestách. Dotazovala jsem i takových nomádů, kteří mají na sebe psanou hypotéku či leasing, aby ta čísla byla zajímavější.

Mohlo by se vám líbit

0 Komentářů