Instagram - iluze nebo realita?

by - 30.7.18

Ahoj!

Tak jsme se konečně dočkali. V pátek k nám po hooodně dlouhé době dorazil déšť a teplota klesla tak o 10°C. Upřímně, už jsem si myslela, že jsme odsouzeni k nekonečnému vedru. No, nesmějte se. Ono to totiž tak opravdu vypadalo. Viděli jste na internetu nejnovější snímky z družice? Narazila jsem totiž na článek, kde je srovnaný snímek západní Evropy koncem června a července. Najdete ho TADY. Tak se ze zajímavosti určitě mrkněte.


Ale teď už k dnešnímu článku. Z názvu jste už zřejmě zjistili, čemu bude dnes věnovaný. Plánovala jsem ho už delší dobu, avšak až teď jsem se k němu dokopala. Pravděpodobně jste na tohle téma už něco četli, případně viděli nějaké to video. Ráda bych ale vyjádřila svůj vlastní názor a podělila se tak s Vámi o můj pohled na celou věc. 

A co je to Instagram?

Instagram. Sociální síť, mobilní aplikace vytvořená ke sdílení fotek a videí. Takhle nějak zní ve zkratce jeho definice, kterou jsem si našla na wikipedii. Pokud by se Vás zeptal třeba starší člověk, co že to vlastně ten Instagram je, byla by tahle definice ideální. Já sama bych k tomu ale ještě dodala, že se jedná o aplikaci, na které se dá jednoduše vytvořit závislost. Nebo si myslíte, že ne? Tak schválně. Kolik z Vás je schopno ráno vstát bez toho aniž byste nezkontrolovali nejnovější příspěvky nebo instastories? Ano, i já mezi ně občas patřím ... Bohužel.

Jak jsem ho objevila?

Instagram jsem poprvé objevila v roce 2015. Jak? Řekla mi o něm ségra. Mou první fotku jsem sdílela 3. února 2015. Co je to hashtag jsem neměla ani ponětí. Instagram mi tehdy nepřišel nijak zajímavý, proto jsem se na něj taky další rok ani nepodívala. Fotografii č. 2 jsem přidala 6. února 2016. Od té doby jsem fotky začala přidávat pravidelněji.


A můj vlastní názor a zkušenosti?

Podle mého názoru by měl Instagram především motivovat a inspirovat. Neříkám, že tomu tak není. Bohužel mi ale přijde, že 50% celkového obsahu (ne-li víc) jsou pouze smyšlené a upravené obrázky. Jestli mi něco přijde nespravedlivé, a čeho je mi tak trochu líto je to, že profily, které se lidi snaží motivovat, ukázat zajímavá místa a inspirovat, mají tak málo followerů. Kdežto profily, na kterých denně vídáme obličej jedné a té samé osoby, která si dopomáhá k dokonalosti (co je to vlastně dokonalost?) umělými řasami, make-upem, přifouklými rty a v neposlední řadě všemožnými filtry a úpravami ve fotoshopech jsou právě ty nesledovanější. 

Přiznám se, že jsem ještě před nějakou dobou trpěla snad stavy úplné bezradnosti z Instagramu. Ty dokonalé fotky holek v dokonalém oblečení, se supr make-upem s vysportovanou postavou na místech jako z pohádky, jejichž instagramové účty sledují statisíce lidí mě dělali smutnou, zklamanou, deprimovanou, znechucenou... Po zhlédnutí těch super fotek jsem si pokládala otázky typu: Proč taky nemám tolik followerů? Proč taky nemám tak hezkou postavu? Proč, proč, proč... Doufám, že je to období za mnou ... 

Jestli Vám můžu dát radu, projděte si všechny instagramové profily, které sledujete a zkuste, jestli vůbec má smysl ten daný profil ještě podporovat. Stačí si položit otázku: Dává mi to něco? Inspiruje mě to nebo mi to jen přináší špatnou náladu? Zajímavá videa, která jsou ať chcete nebo ne pravdivá, najdete TADY a TADY. A věřte, že Instagram je z velké části pouze smyšlený svět a jedna velká iluze.

Mohlo by se vám líbit

2 Komentářů

  1. Zajímavý článek :) Některé účty mi příjdou úsměvné a asi se prostě dokážu smířit s tím, že všechno co tam vidím je jen přibarvené, namake-upované a zeštíhlené. Snažím se sledovat jedince, kteří mě dokáží i motivovat a sdělovat své rady a tipy na to jak si život zpříjemnit, kam se podívat na výlety a popřípadě co uvařit. Spíše radši sleduji lidi s reálným životem, kteří se nebojí ukázat i své špatné stránky. Kdoví jestli je to i tak pravda :D... Co se týče mé postavy: mám sedavou práci, hodně práce a na pohyb mi nezbývá moc času a ještě k tomu? Mám ráda sladké i slané... prostě ráda jím. :D Proto se snažím sledovat fitnes a zdravé recepty, ale příjde mi že čím více do toho šťourám, tím víc špeků se mi na těle usazuje :D Takže v tomhle si asi rozumíme a lepší to někdy neřešit a člověk je štastnější. :)

    OdpovědětVymazat