Jak jsem se rozhodla vysadit HA

by - 30.4.18

Ahoj!

Hezký začátek nového týdne všem! Podle toho, co jsem slyšela, je v ČR skoro až letní počasí. Ne jako tady u nás v Anglii. I když, nevybavuju si, že by se v dubnu někdy teploty pohybovaly tak vysoko (myslím tím ČR). Vy snad ano? Někdy mi přijde, že co se teplot týče, jakoby jaro a podzim už ani neexistovaly...

Dnešní článek bude pro někoho možná trochu pohoršující, ale podle mě je téma hormonální antikoncepce zkrátka součástí našich životů a člověk by se neměl stydět o těchto věcech mluvit. Vím, že na tohle téma v poslední době píše téměř každá druhá blogerka a já se tak mezi ně zařadím. Já jsem se ale právě díky článkům, videím a různým diskuzím na tohle téma rozhodla, že zkusím antikoncepci vysadit. Pokud Vás zajímá proč, čtěte dál.


Asi tady nebudu popisovat to, kdy přesně jsem antikoncepci začala brát. To si totiž vlastně ani nepamatuju. Spíše bych se s Vámi chtěla podělit o své zkušenosti. Ještě před pár lety jsem se o antikoncepci nijak zvlášť nezajímala. Jediné co jsem o ní věděla bylo to, že díky ní neotěhotním. Možná ještě to, že mi může zlepšit pleť nebo zvětšit prsa. Další účinky už mě ale nezajímaly. Na rovinu Vám můžu říct, že mi těch pozitivních věcí moc nepřinesla.

Otěhotnění 

Pokud si dobře vzpomínám, tak přesnost HA vychází snad na nějakých 99,9% pokud ji berete poctivě. Četla jsem už ale i diskuze, kde spousty žen otěhotněly i když HA braly.

Pravidelnost menstruačního cyklu

Tohle je druhý a asi taky poslední pozitivnější účinek. Díky "práškům" jsem měla cyklus opravdu pravidelný. Super bylo taky to, že když jsem věděla, že mě čeká třeba dovolená, prášky jsem užívala i bez 7-denní pauzy, aby se menstruace nedostavila.

Vliv na pleť

Tady to záleží na druhu HA. Poslední HA, kterou jsem brala mi v tom nijak zvlášť nepomohla. Po vysazení je na tom moje pleť úplně stejně, jako na tom byla, když jsem ji užívala.


Zvětšení prsou

Tenhle účinek můžu potvrdit. U každého je to však individuální. Pamatuji si, že jsme tohle téma řešily už se spolužačkami na střední. Některým prsa vyrostla, některým ne.

Bolest hlavy

S tímto negativním účinkem jsem se bohužel potýkala. Nejprve jsem si myslela, že mě hlava bolí z toho jak pořád vysedávám nebo vyléhávám za notebookem. Jakmile jsem ale antikoncepci vysadila, bolesti najednou zcela vymizely.

Bolest břicha při menstruaci

Tak na tenhle problém mi HA nepomohla nikdy. Spíše se mi kolikrát zdálo, že jsou bolesti dokonce silnější, než když jsem prášky nevyužívala.

Změny nálad

Tak tohle můžu opět potvrdit. Bohužel i situace, kdy jsem z ničeho nic vybuchla nebo se cítila dost mizerně mi zřejmě způsobila HA. Po vysazení se cítím mnohem uvolněnější a klidnější.

Snížení zájmu o sex

No, nevím co velice k tomuhle nežádoucímu účinku dodat, každopádně ho můžu opět potvrdit.

Padání vlasů

Jestli mi padání vlasů způsobilo barvení nebo HA bohužel nevím. Mohla to být kombinace obojího. Padání vlasů každopádně netrvalo po celou dobu užívání.

Pokud nevíte zda s HA začít, mrkněte na internet. Najdete tam spousty článků. Samozřejmě, že je každá z nás individuální a na každou může daná HA působit odlišně. Kdybych ještě někdy měla začít brát HA, opravdu bych se nad tím hodně dlouho rozmýšlela.

A co vy? Jaký je Váš názor na HA? Jaké jsou Vaše zkušenosti? Určitě mi dejte vědět do komentářů.

Mohlo by se vám líbit

7 Komentářů

  1. Ad otěhotnění: To bývá často kvůli víře, že HA je nějaká magie. Bohužel, i když má za normálních okolností velmi vysokou účinnost, není absolutní. Stres, různá onemocnění, vzájemná kontraindikace s jinými léčivy... to všechno může účinnost HA dost výrazně ovlivnit, ale spousta lidí se o to nějak nezajímá a pak občas přijde překvapení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zajímavý komentář. Asi na tom něco bude :)

      Vymazat
  2. Já bych to nejradši nebrala, na druhý straně vidím dobrý věci jako pravidelnsot cyklu, menstruace se zpravidelnila, zmenšila se intenzita a i bolesti, neotěhotním a pro přítele se to samozřejmě hodí, toto u mě pořád převažuje, ale je mi 20 ale už ted přemýšlím, kdy ji vysadím, jelikož chci co nejdřív před věkem, kdy budu chtít miminko. A je mi smutno, když vím, jaký jsou ty hormony svinstvo, taky pozoruji, že jsem asi stokrát víc náladovější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a tvůj názor :) Máme to stejně :)

      Vymazat
  3. Mně HA vůbec nesedla, měla jsem při ní řadu zdravotních problémů a náběh na zánět žil. Rok a půl po vysazení pořád bojuji s nepravidelností cyklu (před prášky jsem ho měla vždy pravidelný a bez problémů) a příšernou pletí. Doteď lituju, že jsem s tím kdy začínala. Holt je to hodně individuální.

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi žílami to máme podobné, mě často chytala křeč do nohou a tvořily se mi křečové žíly. Ale bohužel nevím, jestli to bylo díky práškům nebo taky kvůli nedostatku hořčíku.. Ale spíš bych tipla to první.

      Vymazat
  4. Já měla o negativech HA poměrně komplexní informace už někdy ve třinácti... pamatuju si, že jsem tenkrát řešila... "A zbytek těch hormonů jako žena teda vyčůrá? A co to dělá v přírodě?..." (cca rok 1992) A ze všech těch důvodů jsem jí nikdy nebrala. Praktikovali jsme pak s mužem metodu PPR, na který se mi moc líbilo, že může bejt jak antikoncepční, tak naopak velmi koncepční... a až do mejch šestatřiceti nám stoprocentně vycházela ať už jsme jí chtěli použít tak a nebo zrovna naopak... až pak se mi zničeho nic předběhla zcela nestandartně ovulace... tak moc k nám naše nejmladší chtěla ;-)

    OdpovědětVymazat